Samenvatting
Ons oerbrein is geprogrammeerd met ernstige verwerkingsbeperking en dat bepaalt waarom we maar met een beperkt aantal mensen tegelijk kunnen omgaan. Zo zijn onze Kleine Groepen gevormd en ieder mens daarbinnen is op dezelfde manier cognitief beperkt. We weten door onderzoek steeds meer over de wisselwerking tussen mens en groep, maar we doen er nog veel te weinig mee. Hoe dan ook: de Kleine Groep heeft altijd gelijk!
Filmpje kijken?
Ieder subhoofdstuk van dit boek bevat naast interessante boekreferenties ook QR-codes die linken naar TED(x)-video’s die dieper op de materie ingaan. Dit zijn ze:
4.1 HET GETAL VAN DUNBAR
Het grote aantal ‘vrienden’ dat we lijken te hebben op sociale media is bedrieglijk. De grootte van ons primatenbrein bepaalt het maximum aan echte vrienden en kennissen.
4.2 NATUURLIJK LEIDERSCHAP EN ONNATUURLIJK MANAGEMENT
Natuurlijk leiderschap is uitermate zeldzaam, zo heeft de evolutie het ook bedoeld. Maar management is een mensenuitvinding; het komt in de natuur niet voor.
4.3 HET LOYALITEITSBEGINSEL
Onze samenwerking is gebouwd op oeroude principes. De regels binnen de groep zijn voor zowel leiders als volgers hard maar rechtvaardig: loyaliteit zul je moeten verdienen.
4.4 HET CONFORMISMECONFLICT
Als we in groepen samen gaan werken met anderen, staan we elke keer weer voor de keuze: aan welk gedrag pas ik me aan? Ben jij op tijd met jouw keuze?
4.5 VERANDER DE WERELD EN BEGIN BIJ DE KLEINE GROEP
Bij een Grote Verandering, zoals een crisis, heeft iedereen in de organisatie één grote zorg, uitgedrukt in Zeven Zelfzuchtige Vragen. Leer ze uit je hoofd voordat je gaat spreken.