Dit is een simpel boek. Het bestaat uit zes hoofdstukken en elk hoofdstuk bestaat uit vijf delen. Elk van deze delen ziet er qua structuur hetzelfde uit en ze staan onderling in verband met elkaar, maar ze staan ook op zichzelf. Er zijn daarom drie manieren om dit boek te lezen, ofwel te nuttigen:
ALS BORRELHAPJES
Elk hoofdstukdeel is een zelfstandig verhaal en kan volledig op zichzelf worden gelezen. Dat kost je per tekst niet meer dan vijf minuten. Heel handig als je alvast wat van de boodschap wilt meepikken maar even geen tijd hebt om een heel hoofdstuk – of het complete boek – door te spitten. Lekker snacken dus.
ALS DAGSCHOTEL
Elk hoofdstuk is een cluster van vijf hoofdstukdelen. Als je deze verhalen achter elkaar leest, zie je de samenhang sneller en krijg je een beter zicht op het uiteindelijke doel van De kenniskermis. De hoofdstukken staan dus ook op zichzelf en je leest ze per stuk in ongeveer twintig minuten. Dat is een mooi bord vol.
ALS ZESGANGENDINER
Lees je het boek helemaal van voren naar achteren – heel goed te doen in twee tot drie uur – dan volg je de logische lijn zoals ik die in de inleiding omschrijf. Je gaat van het probleem – de Kennisparadox – via oorzaak en gevolg naar acties, oplossingen en preventie voor zenders en ontvangers. Smakelijk eten!
De manier waarop je de kennis in dit boek nuttigt is dus geheel aan jou. Bedenk zelf welke manier van verorberen je het meest aantrekt. De leestijden die ik geef, zijn indicaties en gebaseerd op de lengte van de teksten zelf.
Dit boek zou geen kenniskermis zijn als het niet een heleboel informatie zou bevatten. Reken dus op een prettige overvloed aan informatie, vele kilo’s kennis en talloze verwijzingen naar andere informatiebronnen: wetenschappelijk onderzoek, YouTubefilmpjes en kennisboeken. Heb je nu al last van een informatieoverload? Dan is dit boek je eerste overlevingsoefening!